top of page

Predikantens kleeskode

«Jeg syns predikantene går annerledes kledd nå enn tidligere. Det virker som de har på seg hverdagsklær når de taler på søndagen. Syns menighetsdoktoren det er greit, eller er det å gå for langt? Selv liker jeg predikanter med slips og dressjakke.»

 

Det er nok flere enn deg som har gjort seg tanker om predikantens kleskode. Ser en på de siste 35 år, har predikantens klesstil endret seg mye. I pinsevennenes ukeavis Korsets Seier kommer David Hetlelid, som er pastor i Filadelfia, Sarpsborg blant annet inn på dette i et intervju med ham. Vi siterer:


«Dette var på slutten av 1980-tallet, da trosbevegelsen var i skuddet. Sammen med mange andre på den tiden hentet jeg mye inspirasjon derfra. Jeg syns det er litt morsomt å tenke på at jeg som ung forkynnerspire en periode gikk med hvit skjorte og slips, en burgunder stresskoffert og prøvde å ligne Ekman og Åleskjær.» 


Uniformering

Det var slik det var i disse miljøene. Uniformeringen var stor. Man ble oppdresset, og pastorens kleskode var skjorte og slips. Ikke mange årene før dette var en slik kleskode det vanlige i alle frikirker og bedehus. Det var faktisk en slags «loviskhet» rundt dette, og man brukte åndelige argumenter for å begrunne pastorens klesstil.


I dag er situasjonen annerledes. Man er heldigvis blitt satt mer fri og velger selv det som oppleves naturlig hva kleskode angår. Vi tror likevel det er noen forhold som er viktig å ta hensyn til når klær velges av pastor og også av andre som skal ha en offentlig tjeneste i kirkens møter.


Bibelsk prinsipp

Det finnes et bibelsk prinsipp som vi opplever kan følges til alle tider angående dette: Vis respekt og kle deg på en slik måte at forsamlingen får en opplevelse av at predikanten og andre ledere har respekt for sin rolle - og for tilhørerne. De opptrer ikke på vegne av seg selv, men den oppgaven de har.


Her er det flere fallgruver: Man kan kle seg for slendrian, men man kan også kle seg for fint. Dersom pastoren har kledd seg slik at tilhørerne ikke blir opptatt av hans påkledning, må man vel si at han har funnet den rette balansen. Det er imidlertid ikke bare hvor ordentlig klærne er som er viktig, men også stilen.


Antikvert

Det var tidligere vanlig at forkynnere og andre som hadde ansvar i møtene tok på seg ulike klær på gudstjeneste og i ungdomsmøtene. Dressjakka ble gjerne skiftet ut med en pen genser. Vi tror det også i dag er viktig å tenke litt på stil.


Når en skal forkynne eller formidle et budskap bør ikke klærne forhindre dette. Et pent, men helt umoderne klesantrekk kan få forsamlingen - i alle fall besøkende - til å tenke at budskapet ikke er relevant i dag. Utfordringen det er å få formidlet det en har på hjertet kan med andre ord bli vanskeligere enn nødvendig. Opplevelsen en moderne møtedeltaker får, er at det som formidles her nok er en smule antikvert. På andre siden kan hypermoderne og dyre merkeklær gi en følelse av at menigheten kun er for de vellykkede.


Dressjakke

Det er interessant å legge merke til mannlige sportsjournalisters klesvalg når de kommenterer fotball fra TV-studio, eller å se mannlige nyhetsankere enten ved NRK-TV eller TV2 - hvordan situasjonen blir oppfattet. Da er det stil og respekt - og ofte er slipset og dressjakka på plass hos mennene og damene har stilfulle klær. Klærne er alltid moderne i farger og stil.


Man kler seg ulikt om man deltar i en begravelse, feirer en 50-årsdag eller man bare skal gå ut og handle. Det er fint når man bruker påkledningen bevisst for å vise respekt for den situasjonen man er i.


Vi opptrer i ulike situasjoner og på ulike steder. Det er fornuftig å spørre på nye steder hvilken kleskode det er naturlig å bruke. Nå er slipset borte i de fleste sammenhenger. Man bruker som regel skjorte og jakke. Dette er også blitt en samfunnstrend.


Kampen rundt kleskoden var nok mer fremtredende for mange tiår siden. Da kunne pastorens påkledning vekke protest om den gikk i feil retning. Vi husker også fra denne tiden at kvinnenes sminke og øredobber ble sterkt kritisert.I dag er dette et ikke-tema eller i beste fall et adiafora-tema.


T-skjorte med slips

Vi fikk høre en historie fra en menighet på 1990-tallet at pastoren ble kritisert fordi han talte med tskjorte og dressjakke uten slips på gudstjenestene. Da han fikk høre om kritikken tok han slipset utenfor t-skjorten. Det ble like mye kritikk utav det. For mye fokus på påkledningen kan være et symptom på feil fokus eller på underliggende problemer. Er det en atmosfære av kjærlighet hvor en heier på hverandre, vil en trolig være mindre opptatt av hvordan lederne kler seg.


Vi tror en hovedregel når det gjelder klærne pastorens og andre som har en funksjon bruker er å vise respekt, tenke på at klærne ikke skal gjøre formidlingen av budskap vanskeligere. Så tror vi også det er viktig å ikke fokusere for mye på klær. Det er viktig å gi hverandre frihet på områder som ikke er avgjørende.

RECENT POST
bottom of page