top of page

Påsken ble ikke avlyst

Nå er påsken avlyst, sa et ektepar på TV da de forsto at de ikke kunne dra på hytta i påsken. Hvilke holdninger forteller dette?


Det forteller vel at kirken trengs som aldri før. For det er vokst opp en generasjon nordmenn som tenker helt annerledes om påsken enn tidligere generasjoner. For dem er påsken hytteliv og skiløyper. Og det ble en påske vi husker framfor noen. Vi som ellers lever så ulike liv med mange ulike mål og meninger, har plutselig fått noen felles opplevelser - noe vi deler med hele verden. Her sitter vi i det høye nord og opplevde en helt annerledes påske - ulik slik vi har pleid å feire den.


PÅSKEMINNER


Vi har kun fått nøye oss med å dra fram de gode påskeminner. For hvem kunne ikke ønske seg sol fra skyfri himmel, glitrende snø og f lotte preparerte skispor. Gode minner presser på: Dog etter mye styr med klær, utstyr og solkrem er det deilig å komme seg ut. I sekken er det brødmat, appelsiner, kvikklunsj, grillpølser og varm kaffe - kakao til de små. Jo, det er herlig å tenke på! Når en først er kommet seg ut i løypa og alle har mer enn nok med å skyve seg framover, kan en få tid til å la tankene vandre. Selv om vi ikke er de beste vinterforeldrene, husker vi godt denne følelsen.


Uten unntak fyltes vi alltid med en takknemlighet over å få være en del av dette. Snødekte fjell ligger badet i sol. Vi pleide å tenke: Det var Gud som fant opp glitteret. Ja, for det er umulig å ikke tenke på Gud. Beviset på Hans eksistens er brettet ut foran oss, så langt øyet kan se. Han har vært der før oss og laget dette vakre. Dette deler Han med oss mennesker. Det er som om Skaperen roper: Her er jeg og jeg vil så gjerne ha kontakt med dere mennesker!


VI ER UNDERVEIS


Vi er underveis. Noen er langt framme i løypa, andre har så vidt begynt på sin «skitur». Men felles for oss alle er at løypa en dag tar slutt. Hva skjer da? Det er DET påsken handler om - selv om hytteturen ble avlyst. Jan Honningdal beskriver:


Når veien er slutt, og solen gått ned - Skal livet begynne, et helt annet sted.


Det fins ingen tårer, ingen natt og ingen dag - Ingen vondskap av noe slag.


Der f lyter livets elv, hvor Jesus er lyset selv.


Da skal jeg være der, hvor Jesus er - I himmelen, blant englers hær.


Da skal jeg synge høyt, en helt ny sang - I himmelen, i himmelen.


Joh 11,25-26 Jesus sier til henne: «Jeg er oppstandelsen og livet, den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.


Joh 5,24 Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som hører mitt ord og tror på ham som har sendt meg, han har evig liv og kommer ikke for dommen, men er gått over fra døden til livet.


HAN ER LIVET


Men Jesus er ikke bare endestasjonen av livets reise. Han sier selv at han er LIVET. Det leves nå. Det leves nå i alle verdens hjørner. Hele verden trenger påskens budskap som aldri før. Det er budskapet om at det gode overvinner det onde, både i verden, men også i våre hjerter. Lyset er sterkere enn mørket! Tilgivelsen og nåden er sterkere enn synd og dom!


Det kjennes så trygt og godt å ha invitert Jesus med på livsreisen. Han har en egen evne til å slå på lyset i vårt indre. Det gjør Han uansett vær og føreforhold. Dermed finnes det ingen autoritet i denne verden som kunne avlyse påsken.


La oss nå bruke den digitale mulighet å dele oppstandelsesbudskapet på de forskjellige sosiale arenaer. Folk er åpne og mottagelig, mer enn vi aner. Påsken ble ikke avlyst!


Dagen. Publisert på trykk 14.04.2020.

Jan Inge Jenssen og Sten Sørensen

Comments


RECENT POST
bottom of page