“Spørsmål: Jeg er lærer og ledende eldste i en menighet i ei lita bygd. Jeg synes at mye av det som foreslås for å fremme vekst passer best på større menigheter med ressurser. Hva kan vi gjøre for å snu stagnasjon til vekst?”
For små menigheter er det trolig viktig å blinke ut en målgruppe med et spesielt behov eller en spesiell interesse. Dette kan for eksempel være eldre, funksjonshemmede eller motorinteressert ungdom. Det viktige er at gruppen er relativt enhetlig og mulig å nå ved hjelp av de begrensede ressursene menigheten rår over.
Mange små menigheter har ikke egen pastor. Vi vil anbefale at det i det minste satses på en deltidspastor. Vi tror det er bedre løsning enn å bare satse på frivillige medarbeidere. Det gjør en sammenhengende innsats mulig og gir kontinuitet i arbeidet. Det er etter vårt skjønn en bedre løsning enn flyktige besøk av tilreisende evangelister. Løsningen kan gi en deltidsansatt inspirasjon til å skape vekst slik at han kan få en fulltidstjeneste senere.
Et bygdesamfunn preges ofte av fraflytting og en stor andel eldre innbyggere. Det er dessuten svært få som ikke er kjent med hovedinnholdet i det kristne budskap. Dette gjør det vanskelig å skape stor tallmessig vekst. Det er da viktig for menigheter i slike områder å sette realistiske mål.
Mange menigheter på landsbygda har en stor andel eldre medlemmer. Fire dødsfall et år betyr en tilbakegang på 10 prosent i en menighet på 40. I tillegg flytter ungdom til sentrum for å ta utdanning eller for å få seg arbeid.
Sterke tradisjoner gjør det vanskelig å få i gang en nødvendig endringsprosess. Å integrere nye i menigheten kan bety at etablerte tradisjoner må endres. Det tar tid. Dessuten vil menigheten ikke fornyes uten at den enkelte deltar i evangeliseringsarbeidet.
Det er viktig at små menigheter i utkanten retter oppmerksomheten utover seg selv og sitt eget lokalsamfunn. De kan ved forbønn, praktisk hjelp, penger eller lignende støtte utviklingen av en ny menighet i ei nærliggende bygd.
Et annet alternativ er å støtte eller adoptere en menighet i et annet land. Be for den, gi penger og materiell, sende team av pensjonister eller skoleungdom og studenter i ferietiden. Tiltak av denne typen gir ikke nødvendigvis vekst lokalt på kort sikt. Det kan likevel vitalisere givermenigheten og dermed gi vekst på lenger sikt.